سبد خرید 0
ورود / عضویت
کد تأیید به شماره شما ارسال می شود
Proceed With WhatsApp
ارسال مجدد کد یکبار مصرف(00:30)

استادهای تقلبی خوشنویسی را بشناسیم!

خط سیتی؛ تخصصی ترین مرکز آموزش خوشنویسی فارسی و لاتین

شما در حال شنیدن اولین پادکست صوتی رادیو خط سیتی هستید. آنچه را که خواهید شنید در زمینه آموزش خوشنویسی،  انتقادی فرهنگی و اجتماعی با حفظ احترام نسبت به همه ی هنرمندان و هنر دوستان عزیز بوده؛ و برای بررسی، تشخیص و دوری کردن از استادهای قلابی منتشر شده و خطاب به هیچ شخص خاصی نیست و هیچ جنبه دیگری هم ندارد.

این پادکست به منظور شناسایی اساتید واقعی خوشنویسی و متمایز کردن آنها از اساتید تقلبی خوشنویسی ضبط شده است؛ در این پادکست صوتی تلاش شده راجع به مهارت های فردی یک مدرس یا استاد خوشنویسی صحبت کنیم و پی ببریم که یک استاد خوشنویسی حرفه ای باید چه ویژگی هایی داشته باشه و به چه ابزارهایی مجهز باشه؟ چرا تعداد استادهای تقلبی خوشنویسی زیاد شده و چه جوری میشه اساتید تقلبی و فیک یا به اصطلاح استادنما رو در خوشنویسی تشخیص بدیم؟؟ آیا کسی که صرفا قابلیت انتقال بهتر مفاهیم رو داشته باشه میشه استاد؟؟ به چه کسی میشه گفت مدرس یا استاد خوشنویسی؟؟  چند نمونه استاد خوشنویسی داریم؟؟ و کلی سوال دیگه که باهم بررسیشون میکنیم….

به طور کلی یادگیری خوشنویسی هفت مرحله داره: مبتدی، متوسطه، خوش، عالی، ممتاز، فوق ممتاز و استادی؛ از میان علاقه مندانی که قدم در راه فراگرفتن هنر خوشنویسی میگذارند؛ کمتر کسی میتواند تمام این مراحل را طی کند و به استادی برسد. بیشتر هنرآموزها بعد از سپری کردن یکی دو سه مرحله متوقف میشوند. چون خوشنویسی؛ کاری پر زحمت و دشواری است؛ که جز عشق و علاقه آسانش نمی کند و در خور حوصله هرکس نیست. امروزه؛ درگیری های مربوط به زندگی ماشینی و روزمرگی های دیگر باعث شده که هنر دوستان زمان محدودی را بتوانند به امر یادگیری خوشنویسی اختصاص دهند. یادگیری خوشنویسی نیازمند آموزش صحیح، تمرین های مکرر و پشتکار است. در سطوح ابتدایی، متوسط، خوش؛ آموزش اصولی خوشنویسی در کنار استادی خبره به شدت توصیه میشود. از همین رو لازم است که هر علاقه مند؛ برای یادگیری خوشنویسی نزد استادی شایسته و لایق، اصول و قواعد صحیح نوشتن کلمات و ترکیبات خوشنویسی را بیاموزد؛ تا حدی که به خطی خوانا و روشن دست یابد. به همین جهت لازمه که ویژگی های انواع اساتید در زمینه خوشنویسی و سطح هنریشون رو بشناسیم. در ادامه به معرفی پنج سطح؛ از اساتید واقعی خوشنویسی و در آخر هم به بیست ویژگی اساتید فیک می پردازیم.

سطح اول: افرادی هستن که حجم زیادی از کتاب ها، تاریخچه ها، مقالات مربوط به خوشنویسی، اصول و قواعد خوشنویسی رو مطالعه میکنن، دسته بندی میکنن، کنار هم میچینن، اضافات رو حذف میکنن، آزمون و خطا میکنن و در نهایت شروع میکنن به درس دادن. هر چی منابع مطالعاتی این مدرسین جامع تر و بیشتر باشه؛ سطح پختگی و سطح اطلاعات عملی و تخصصیشون بالاتره.

پس مدرس یا استاد سطح اول میشه : مطالعه کننده حرفه ای که به سطح قابل قبولی از دانش تخصصی رسیده و میتونه مطالب فراگرفته رو به صورت تئوری و یا عملی؛ به صورت عالی و جامع به هنرآموز انتقال بده.

سطح دوم: تصور کنید که یک شخص به مدت 20 سال به تدریس خوشنویسی مشغوله و همواره تلاش کرده اطلاعات تخصصیش رو به روز نگه داره ، توی این سالهای تدریس با سوالات متفاوتی روبرو شده ، یه سری نکته و تجربه مفید کسب کرده و به عبارتی از یه مدرس ساده به یه مدرس حرفه ای یا استاد تبدیل شده ؛ البته اوایل مدرس نبوده و فقط انتقال دهنده یه سری مطالب بوده و یا انتقال دهنده یه دوره بوده و با گذشت زمان و از یه جا به بعد صاحب خرد و صاحب سبک شده. در واقع این مدرس از تدریس به تجربه رسیده یعنی اینقدر تدریس و تمرین انجام داده که صاحب خرد شده. این نوع مدرس ها از تکرار زیاد به حدی از تجربه رسیدن که میتونن کتاب هم منتشر کنن.

پس مدرس یا استاد سطح دوم میشه : شخصی که در طی سالیان زیاد با انتقال مطالب و تدریس یک دوره ؛ تجربه های تخصصی زیادی کسب کرده و مدرس شده است.

سطح سوم: مدرس هایی که از تجربه به دانش میرسن ، این مدرس ها طی سالیان زیاد اینقدر به نوشتن و خوشنویسی و به روز رسانی اطلاعاتشون مشغول بودن که میتونن تدریس کنن ، این مدرس ها با جنبه ها و چالش های متفاوت خوشنویسی روبه رو شدن و راه حل های زیادی رو امتحان کردن و چالش رو برطرف کردن و در نهایت میتونن مدرس خوشنویسی باشن.

پس مدرس یا استاد سطح سوم میشه : افردی که از تجربه های زیاد به تدریس رسیده اند.

سطح چهارم: افرادی هستند که سطوح دانشگاهی مختلف رو پشت سر گذاشتن ، مطالعه زیاد داشتن ، مطالب تخصصی و مربوطه گسترده ای خوندن ، تجربه های زیادی دارن ، خلق و ترکیب انجام دادند و مدرک هم دارند.

پس مدرس یا استاد سطح چهارم میشه : افرادی که با طی کردن مراحل استادی ؛ موفق به اخذ مدرک استادی شدن

سطح پنجم: این گروه از اساتید همه چی تمام اند و به استادهای مرجع معروفند و از قدرتمندترین اساتید به شمار میروند. معمولا در روزمه این اساتید چاپ کتاب های مفید ، ارائه مقالات مفید ، برگزاری نمایشگاه های متعدد ، داشتن آثار برگزیده فراوان ، آموزش و پرورش شاگردان و اساتید برجسته ، داشتن فن تدریس حرفه ای و… دیده میشه.

این استاد ها با داشتن بار علمی مقبول ، تجارب زیاد و با رعایت اصول و منش استادی و همچنین با رعایت حق تقدم آموزشی به تربیت خوشنویس میپردازند! در تدریس این اساتید علاوه بر آموزش تخصصی علوم تئوری و عملی خوشنویسی؛ آموزش تواضع ، فروتنی و رعایت شان و منزلتِ هنرمند و خوشنویس؛ و آموزش دیگر اصول اخلاقی هم دیده میشود. این اساتید تمام مطالب مفید و مورد نیاز رو در موقعیت مناسب به هنرآموز منتقل میکنند. این اساتید در انتقال مطلب خسیس نیستند و از انتقال مطلب هراسی ندارند. به طور کل اخلاق و اصول حرفه ای این اساتید به راحتی میتواند هنرآموز را جذب هنر خوشنویسی نماید.

تا اینجا با سطح های مختلف اساتیدخوشنویسی آشنا شدیم، حالا لازمه که به بررسی اساتیدی بپردازیم که همه جوره برای هنر، هنرمند و علاقه مندان به هنر ضرر و زیان وارد میکنند.

متاسفانه این روزها اخبار زیادی از تقلب ها و جعل در زمینه های مختلف به گوش میخورد. معادل انگلیسی جعل و تقلب عبارت فیک است که تقریبا جزو واژگان پر استفاده و فعال این روزهای مردم شده است. در قدیم تَهِ تَهش این واژه برای کیف و کفش و عطر به کار برده میشد. اما انگاری عبارت فیک همگام با تکنولوژی و شاید پیشتازتر از تکنولوژی رشد کرد و برای هر چیز ارزشمندی فیک های زیادی به وجود آورد و امروزه کار به جایی رسیده که انسان ها و هواداران فیک هم پدید آمدند. ممبر فیک تلگرام ، فالوور فیک اینستاگرام ، لایک و کامنت فیک ، زندگی و متعلقات فیک ، آرامش های و موفقیت های فیک و هزاران فیک دیگه….

حالا به بریم سراغ بررسی بیست ویژگی استادهای کم تجربه ، نابلد و یا به عبارتی استادهای فیک و تقلبی!!

شوربختانه توی جامعه امروزی این دسته از اساتید زیاد دیده میشن و اثرهای تخریبی غیرقابل جبران ؛ چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی به هنرآموز و هنرخوشنویسی وارد میکنند. در اینجا به بیان بیست ویژگی استادهای فیک میپردازیم:

  • اولین ویژگی: یک هنرمندخوشنویس که توی یک یا چند دوره آموزشی شرکت کرده و بعضا در هیچ کلاس آموزش اصولی خوشنویسی شرکت نکرده و کاملا خود آموز بوده میتونه یک استادتقلبی باشه! این هنرمندان بعد از انجام موفق چند تمرین ساده ی خوشنویسی؛ به اعتماد به نفس کاذبی میرسند و احساس میکنند که به هنر خوشنویسی تسلط کامل دارند و میتوانند به عنوان مدرس فعالیت کنند و مطالب رو به خوبی به هنرآموز منتقل کنن.
  • دومین ویژگی: اساتیدتقلبی معمولا تجربه نوشتن صحیح و مطالعات کمی دارن و تنها چیزی که در وجودشون خیلی زیاد دیده میشه ؛ اعتماد به نفس کاذب بوده و بس!!
  • سومین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا نمونه کارهای خوشنویسی شده ضعیف و بسیار کمی دارند. همچنین تحریر آموزشی کمی در شبکه های اجتماعی منتشر میکنن.
  • چهارمین ویژگی: اساتید تقلبی در بعضی مواقع ممکن است با ارتباطات بتوانند در یک برنامه رادیو یا تلویزیونی حضور پیدا کنند ، تبلیغات دروغین زیادی انجام دهند و همچنین با زیبا نمایی های کاذب؛ هنرجوهای زیادی را به دام انداخته باشند ولی هنرجوی موفق و شاخصی ندارند.
  • پنجمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا با هنرآموز ارتباط کمی برقرار میکنند و در روند پیشرفت آموزش؛ هنرجو رو همراهی نمی کنند.
  • ششمین ویژگی: اساتید تقلبی قبل از هر چیز پول چند دوره خوشنویسی رو میگیرند. چرا که میدونن هر لحظه امکانش هست هنرجو متوجه بی کفایتیشون بشه و دوره رو کنسل کنه.
  • هفتیمن ویژگی: اساتید تقلبی برای راضی نگه داشتن هنرجو و وانمود کردن که در یک کلاس خوبی ثبت نام کردین؛ بیش از حد و اغراق آمیز از هنرجو تعریف و تمجید میکنند و به رفع اشکال نمی پردازند.
  • هشتمین ویژگی: این اساتید خودشون رو عقل کل میدونند و هیچ استاد دیگه ای رو هم قبول ندارند. اساتید تقلبی احساس میکنند همه ی اطلاعات موجود در زمینه ی خوشنویسی رو میدونند و هیچ وقت کلمه نمی دونم رو از این مدرس ها نخواهید شنید.
  • نهمین ویژگی: اساتید تقلبی متاسفانه حتی اصول اولیه خوشنویسی رو هم نمی دونند و مطالعه خیلی کمی دارند.
  • دهمین ویژگی : اساتید تقلبی متاسفانه شکل های متفاوت مفردات ، اتصالات و  ترکیب های خوشنویسی رو بلد نیستن.
  • یازدهمین ویژگی : اساتید تقلبی متاسفانه از اخلاق و منش هنرمند و استاد اطلاع ندارند و مسلما نمیتوانند این مورد مهم رو به هنرآموزهای خود منتقل کنند.
  • دوازدهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا در گروه های تخصصی و گردهمایی های خوشنویسی شرکت نمی کنند و اگر هم شرکت کنند به صورت ناشناس حضور پیدا میکنند.
  • سیزدهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا همه فن حریف هستند. یعنی چندین سبک خوشنویسی فارسی و چندین سبک خوشنویسی لاتین رو بلدن و توی همه سبک ها حرف ها برای گفتن دارند… در اینجا لازمه بگیم که : اساتیدی هم داریم که موفق شدن در دو یا چند سبک به استادی برسند ولی معمولا تعداد خیلی کمی هستند.
  • چهاردهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا فن بیان و ارتباطات ضعیفی دارند.
  • پانزدهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا هزینه ی های نامتعارفی رو دریافت میکنند ، یا خیلی زیاد یا خیلی کم…
  • شانزدهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا محتاج ستایش و شنیدن پیشوند “استاد” هستند.
  • هفدهمین ویژگی: اساتید تقلبی از بیان و انتقال مطالب اندکی هم که دارند کوتاهی میکنند و ترس از پیشرفت و موفقیت هنرآموز دارند. این اساتید میترسند که هنرجو پیشرفت کند و مهارتش از آنها بهتر شود.
  • هجدهمین ویژگی: اساتید تقلبی وعده های دروغین و غیرقابل اجرا به مخاطبین خود ارائه میدهند. وعده آموزش و یادگیری در مدت بسیار کوتاه ، وعده آموزش چندین خط به صورت همزمان و….
  • نوزدهمین ویژگی: اساتید تقلبی معمولا دنبال تظاهر هستند و هواداران تقلبی زیادی هم دارند. آنها برای تظاهر به محبوبیت از دنبال کننده های فیک ، محبوبیت های فیک و تبلغیات فیک استفاده میکنند.
  • بییستمین ویژگی: اساتید تقلبی دوست دارن روش های استادان بزرگ رو تقلید کنند ولی در این زمینه ناکارامد هستند. این اساتید معمولا کپی کار هستند ، برای رزومه سازی اقدام به چاپ مقالات بی کیفیت ، نشرکتاب های خالی از مفهوم و تکراری ، کپی کردن اثر دیگر هنرمندان و از قبیل این کارها میپردازند.
  • و کلی ویژگی مخرب دیگه که زمان محدود ما اجازه نمیده بررسیشون کنیم…

به صورت خلاصه اگه بخوایم جمع بندی کنیم میشه اینجوری گفت : هنرمندان و علاقه مندان خوشنویسی که هنوز دوره ی هنرآموزی خودشون رو تا مرحله ممتاز ، فوق ممتاز ، استادی و کسب اخلاق استادی طی نکردن و خط خوبی هم ندارند ولی به دلایل متعدد از جمله کسب درآمد و اعتبار و… شاگرد قبول میکنند جزو اساتید تقلبی محسوب میشوند.

در پایان با این جمله از حضرت امیرالمومنین(ع) این پادکست رو به پایان میرسونیم:

“چه سکوتی دنیا را فرا میگرفت اگر هر کس به اندازه دانشش سخن میگفت”

دوست عزیز ، ممنون از اینکه وقت ارزشمندتان را در اختیار رادیو خط سیتی گذاشته اید ، برای اینکه دوستانتان از شر استاد نما ها در امان باشند و در دام این اساتید تقلبی گرفتار نشوند و همچنین برای حمایت از تولید پادکست های مفید دیگر از شما هنردوست عزیز تقاضا میشود این پادکست را بازنشر فرمایید. تمام تلاش ما در مجموعه خط سیتی ارتقا سطح آموزش نستعلیق، آموزش شکسته نستعلیق خودکاری، آموزش نستعلیق تحریری، آموزش کاپرپلیت و آموزش هندرایتینگ کرسیو می باشد.

در پادکست بعد خواهید شنید؛ کدام کلاس خوشنویسی مناسب تره؟

کلاس حضوری خوشنویسی؟؟

کلاس آنلاین خوشنویسی ؟؟

کلاس مجازی خوشنویسی؟؟

دیدگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://khatcity.com/?p=3490